În fiecare an în ziua de 9 martie sunt prăznuiți de Biserica Ortodoxă Sfinții 40 de
mucenici. O zi care se sărbătorește prin pregătirea celor 40 de mucenici cu miere
și nucă, un aluat fraged și dulce.
Ingrediente:
- 300 de grame de făină
- 2 gălbenușuri
- 30 de grame de zahăr
- 1 lingură extract de vanilie
- ½ pliculeț de drojdie uscată
- 50 grame de unt
- 170 ml lapte călduț
- coaja rasă de la o lămâie
- 5 grame de sare
Pentru decor:
-miere
-nucă
Mod de preparare:
Într-un bol mai mare care să ne permită frământarea aluatului, vom amesteca
laptele călduț cu drojdia și o lingură de zahăr din cele 200. Temperatura
laptelui este foarte importantă, dacă acesta este fierbinte aluatul nu va crește.
Lăsăm să crească timp de 5 minute.
După ce s-au scurs cele 5 minute, se adaugă gălbenușurile, untul moale- la
temperatura camerei, coaja rasă de la o lămâie, sarea, restul de zahăr, vanilia,
iar la final treptat adăugăm făină.
Frământăm aluatul 5 -7 minute, după care îl lăsăm la dospit, într-un loc
călduț.
După ce aluatul a crescut suficient, se împarte în 4 porții. Fiecare porție se
împarte în 10 ( în 2, iar apoi în 5). Astfel, vom avea 40 de bucăți. Aluatul se
va prelucra uns cu ulei pentru a permite modelarea lui mai ușor.
Se ia fiecare parte și se întinde sub forma unei baghete lungi, de circa 50 cm.
Această baghetă se împăturește în 2 și se răsucesc fâșiile între ele. Se obține
aici o împletitură/ sucitură de circa 25-30 cm.
Din această împletitură formăm opturi. Îmbinarea capetelor se face chiar la
mijlocul cifrei 8, dedesubt. Eu îi mai las 10-15 minute în tavă la dospit, iar
apoi îi dau la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 10-15 minute.
Mucenicii fierbinți se ung cu miere și apoi se presară cu nucă.
În loc de miere, putem face un sirop dulce cu 100 grame de zahăr și 50 ml
apă și vanilie. Se fierbe câteva minute pe foc după care se poate pensula
direct peste mucenicii fierbinți.